Nyeste anbefalinger fra udvalget


Nyeste pjecer og publikationer


Frugt og bær til haven, 2019

Frugt og bær - gode sorter til haven

DCA rapport, nr. 148, 2019

Denne rapport beskriver de mest velegnede frugt- og bærsorter til privathaveformål i Danmark. Der er med tæt på 40 nævnte arter af frugt og bær lagt vægt på at give et bredt artsudvalg at vælge ud fra og over 170 navngivne sorter er specifikt nævnt, som sorter med særligt potentiale og speciel interesse for dyrkning i private haver. Sorterne er primært udvalgt som dyrkningssikre, frugtbare, robuste og velsmagende. Der er dog også nævnt enkelte arter og sorter, som kan være lidt mere usikre, men til gengæld kan give stor variation og haveglæde når de lykkes.

Af Martin Jensen, Maren Korsgaard, Hanne Lindhard Pedersen, Torben Bo Toldam-Andersen, Aksel H. Sørensen, Kurt Boe Kjærgaard, Grethe Bjerregaard og Jann Poulsen

Hent som PDF.

Dekorative træer og buske med spiselige frugter

Grøn Viden Havebrug, nr. 179, 2010

Af Anne Marie Lind, Maren Korsgaard, Aksel H. Sørensen, Jann Poulsen, Torben Bo Toldam-Andersen, Kurt Boe Kjærgaard,

Interessen for at plukke frugt og bær i egen have er stor, selvom mange nye haver er relativt små. Her er det en stor fordel at kunne kombinere pryd- og nytteplanter. Dette hæfte indeholder navne og beskrivelser.

Privathavebrugets Frugt- og Bærudvalg har deltaget i redaktionen.

Hent som pdf.Frugt og bær. Sådan lykkes de i haven med økologiske metoder

Grøn Viden Havebrug, nr. 176, 2008

Af Maren Korsgaard, Inst. for jordbrug og økologi, Det biovidenskabelige Fakultet og Hanne Lindhard Pedersen, Inst. for
Havebrugsproduktion, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Denne Grøn Viden beskriver økologiske dyrkningsmetoder i frugthaven. Denne Grøn Viden beskriver økologiske dyrkningsmetoder i frugthaven.
Privathavebrugets Frugt- og Bærudvalg har deltaget i redaktionen.

Hent som pdf.Frugt og bær i haven

Grøn Viden Havebrug, nr. 173, 2006

Af Hanne Lindhard Pedersen (red.), Afd. for Havebrugsproduktion, Forskningscenter Årslev.

Denne Grøn Viden beskriver de mest velegnede frugt- og bærsorter til have- og landskabsformål.
Der er lagt vægt på, at sorterne har høj dyrkningssikkerhed, en god frugtbarhed, en høj smagskvalitet, samt at de er modstandsdygtige overfor sygdomme. Der beskrives sorter af de mest almindelige arter i haven. Mere eksotiske ting som minikiwi, fersken og figner er med for første gang. Frugt og bær er meget populære i privathaver. Det giver stor glæde, at kunne producere fødevarer til husbehov. Frugten smager dejligt både frisk og i husholdningen. Desuden er planterne smukke at se på hele året. Hvis ikke man når at høste frugten, ser den flot ud på træerne og giver naturlig føde til vilde dyr i haven som f.eks. fugle og egern. Hver haveejer har sine egne ønsker om plantestørrelse og vækstform alt efter, om man har en stor eller en lille have, eller hvordan man ønsker at anvende planterne. Nogle egne af landet er mere kølige eller vindudsatte og kræver derfor mere hårdføre sorter. Disse oplysninger er en del af sortsbeskrivelserne, for at alle kan få den bedst mulige oplevelse med deres frugt og bær i haven. 

Hent som pdf.Frugt- og prydtræklubben


Frugt- og prydtræklubben består af danske planteskoler, der producerer frugt- og prydtræer til bl.a. privathaver.


Frugt og Bærudvalgte samarbejder med Frugt- og prydtræklubben om anbefalinger af de bedst frugt- og bærsorter til privathaver, og vi har sammen fremstillet oversigter for de mest dyrkningsegnede sorter til privathaver inden for frugtarterne æbler, pære, blomme og kirsebær, og bærarterne solbær, ribs, stikkelsbær, hindbær og brombær."Succes med Frugt"

Logo

Succes med frugt

Frugtsorter, der er mærket med dette logo, er udvalgt efter samråd med Frugt- og Bærudvalget, hvori der sidder repræsentanter fra Dansk Jordbrugsforskning, Det Danske Haveselskab og Kolonihaveforbundet.


Man har gjort dette for at hjælpe haveejeren til større succes i haven, når der plantes frugttræer og frugtbuske.


Disse frugtsorter kræver ikke så meget beskæring, og pasning er yderige og sunde (det kræver dog, som ved alt anden plantning, at jordbunden er i orden).


Øvrige frugtsorter kan selvfølgelig også plantes, men kræver noget mere beskæring og pasning.


Desuden vil risiko for sygdomsangreb være større.


Logoet findes på etiketterne, som er på de sorter, der er nævnt i plancherne "Succes med frugt".


De samme plancher ses i planteskoler og havecentre.

Oversigterne revideres hvert eller hvert andet år.Der er flere gode informationer og vejledninger om frugt og bær på Frugt- og prydtræklubbens hjemmeside. Bl.a.:


Nyheder

Beskæring

Bestøvning

Brochurer